Арабският свят се надига срещу Иран! Кувейт застана зад Саудитска Арабия 05.01 | 15:50

Съветът за сигурност на ООН също осъди нападенията срещу саудитските дипломати в Иран, но не и масовата екзекуция на 47 души

От Беатрис Николoва

Кувейт се присъедини към част от държавите от Арабския сват, който отзоваха посланниците си от Иран. До ескалация на напрежението се стигна след екзекуциите на шиитския духовник Шейх Нирм ал-Нимр и още 46 други активисти в Саудитска Арабия в събота.

Това доведе до края на дипломатическите отношения между Рияд и Техеран. Саудитска Арабия беше последвана още вчера от Бахрейн, Судан и Обединените арабски емирства, които също скъсаха дипломатическите си връзки с Иран.

Днес Кувейт обяви, че отзовава посланика си в Иран, само че в официалното съобщение не се споменава дали дипломатически връзки между двете страни ще бъдат засегнати от този ход.

Министерството на външните работи излезе със съобщение, в което пише, че нападенията срещу длъжностни лица на саудитското кралство представляват "явно нарушение на международните споразумения и грубо нарушение на международните ангажименти на Иран за сигурността на дипломатическите мисии и безопасността на дипломати."

Съветът за сигурност на ООН също осъди нападенията срещу саудитските дипломати в Иран. След масовите екзекуции протестиращи нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран, като палиха и чупиха преди да бъдат спрени от силите на реда.

В изявление от 15-членния орган (ООН) осъди остро тези действия, но не спомена нищо за 47-те екзекуции, които бяха извършени заради "тероризъм".

Сунитските власти в Саудитска Арабия и шиитското управление в Иран са основните съперници за надмощие в Близкия изток и подкрепят противостоящите си страни в конфликтите в Сирия и Йемен.

Извън Близкия Изток, световните правителства, включително тези на Франция, Китай и САЩ призоваха за спокойствие и връщане към дипломацията.

Москва също е сериозно обезпокоена от изострянето на ситуацията между Саудитска Арабия и Иран и е готова да окаже необходимото съдействие за преодоляването на разногласията в Близкия изток, се посочва в съобщение на руското министерство на външните работи.

"В Москва изразяват сериозна загриженост от допълнителното изостряне на ситуацията в Близкия изток с участието на най-големите регионални държави- Саудитска Арабия и Иран , с които Русия поддържа традиционно приятелски отношения. Настоятелно призоваваме Техеран и Рияд, както и другите държави от Персийския залив да проявят сдържаност", се посочва в съобщението.


Водещи

Най-четени