Великобритания - ключът на Саудитска Арабия към ООН 04.01 | 19:30

Арабското кралство екзекутира 47 души този уикенд

От Беатрис Николoва

Правителството на Великобритания е призовано да изясни ролята, която то играе в гласуването за включване на Саудитска Арабия към Съвета на ООН за правата на човека, след като арабското кралство екзекутира 47 души в един ден, предизвиквайки ответна реакция в целия Близък изток.

Дипломатическите връзки, публикувани от Wikileaks през миналата година, целяха да покажат, че Великобритания е участвала в тайна размяна на гласове, за да се гарантира, че двете страни ще получат място във влиятелната организация, пише британският вестник The Independent.

Размяната на гласове, свързана с гласуването през ноември 2013 г. в Ню Йорк, никога не е била коментирана от Обединеното кралство. И двете страни - Великобритания и Саудитска Арабия, по-късно бяха определени за част от 47-те страни членки на СПЧ, след тайно гласуване.

Дейвид Камерън е бил обвиняван от активисти за правата на човека в "затваряне на очите" за злоупотребите на Саудитска Арабия, особено в светлината на убийствата от този уикенд.

Според Натали Бенет, лидер на Зелената партия, заяви, че ролята на Саудитска Арабия в съвета на ООН е с много въпросителни и масовите екзекуции от този уикенд е само една от тях.

Тя призова за публично разследване изтеклите дипломатически договорки между Обединеното кралство и Рияд.

"В светлината на събитията от уикенда, правителството трябва да се стартира разследване и да се установи кой е взел решение да бъде злоупотребено по този начин за място в ООН и принципът на универсалните човешки права", заяви Бенет и призова резултатите от разследването да станат публични.  

"И правителството трябва незабавно да преустанови износа на оръжие за Саудитска Арабия, и да има дипломатическа реакция за масовото убийство", призова още ледът на Зелената партия.

"Време премиерът (Дейвид Камерън) да каже дали британското правителство е подкрепило избирането на Саудитска Арабия като член в Съвета на ООН по правата на човека. 

Ако това е така, това ще е подигравка с ценностите, които имаме. Трябва да бъдем по-категорични, когато виждаме системни нарушения на човешките права, макар и от съюзници или евентуални такива.

Ако правителството е подкрепило членството на Саудитска Арабия в Съвета на ООН, това е ясен знак, че ценност за британските управляващи е печалбата, а не човешките права", заяви по темата Тим Фарон, лидер на либералдемократите.

 

Водещи

Най-четени