Арестуваха двама чиновници заради трагедията с "Булгария" 16.08 | 19:50

Само 71 души от намиращите се на борда на "Булгария" 201 пътници оцеляха в трагедията

От Ивайло Ачев

Руски следователи задържаха двама представители на транспортните власти на Русия заради потъването на туристическия кораб "Булгария" във Волга през юли тази година, при което загинаха 122 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Задържаните са служители на службата за контрол на безопасността на руския транспорт Ространснадзор. Те са работели в сектора за безопасност на водния транспорт.

Двамата били арестувани в Казан, пристанищен град на река Волга, на около 800 км югоизточно от столицата Москва. Служителите са арестувани по подозрения за проявена небрежност.

Задържаните днес двама души са обвинени, че са позволили на компанията-оператор на кораба да извършва дейността си въпреки забелязани нередности. Ако те бъдат признати за виновни, ще получат присъди до 7 години затвор.

Корабът "Булгария", построен през 1955 г., е бил наклонен на едната страна заради прекомерно много пътници на борда му и е имал проблеми с двигателя, когато потеглил от Казан за последното си злощастно плаване. Освен това той е плавал и без изрядно разрешително.

Само 71 души от намиращите се на борда на "Булгария" 201 пътници оцеляха в трагедията. Миналия месец полицията арестува шефа на фирмата, наемаща кораба за круизи по Волга. Тогава беше арестуван и инспектор, следящ за безопасността на трафика и плавателните съдове в този участък на реката.

Водещи