Армията в Египет вече може да използва сила 10.12 | 14:40

Мярката се налага с указ на президента Морси, който неотстъпва от датата за референдум

От Владислав Рашков

Президентът на Египет Мохамед Морси мобилизира армейските сили в страната, като им даде силови правомощия, за да осигури това, което според него ще е нормално протичане на референдума за нова конституция, съобщи BBC.

Армията и полицията вече имат право да арестуват цивилни с цел опазването на реда.

Военните вече взеха участие във вътрешния конфликт между противници и поддръжници на държавния глава.

Протестите против Морси се зародиха, след като той си гласува правомощия, които му дадоха власт да взема решения, които да не могат да бъдат оспорвани дори от съдебната власт.

На 5 декември Морси бе принуден да напусне президентския дворец заради нестихващите демонстрации пред сградата. Ден по-късно армията разпръсна протеста, като дори изведе танкове, с които да гарантира сигурността. Барикадите, които бяха издигнати край двореца обаче, не успяха да издържат дълго, и още на следващия ден бяха разбити.

Демонстрантите обсадиха отново сградата, като настояха датата, която Морси насрочи за гласуване на конституция, да бъде отложена. Опозицията иска също така проектът на конституцията да бъде преразгледан и да бъде създаден съвместно представителите на всички групи в страната.

Действията на Морси заплашват страната да се завърне в авторитарен режим, подобен на този на Хосни Мобарак, анализират от BBC. Морси все пак се лиши на неограничените си права, но това не успя да охлади гнева на противниците му.

Най-четени