Асад дава химическото оръжие, но "не заради заплахите на САЩ" 12.09 | 17:31

Това ще се случи заради Русия, заяви сирийският президент

От Антония Михайлова

Сирия ще изпрати в ООН документи за споразумение за предаването на химическото оръжие под международен контрол, но заради Русия, а не заради заплахите от страна на САЩ, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за канал Россия 24.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров обяви инициатива за предаване на химическото оръжие под международен контрол, а сирийската страна се съгласи с предложението.

Въоръженото крило на сирийската опозиция – Свободната сирийска армия, обаче отхвърли руската инициатива.

"Свободната сирийска армия категорично отказва руската инициатива, предполагаща международен контрол над химическото оръжие", заяви днес командващият въоръжената групировка Селим Идрис.

Руският президент Владимир Путин се обърна днес към народа на САЩ и американските политици, като изложи във в. New York Times руската позиция по обстановката в света и ситуацията около Сирия.

"Той (ударът) може да подкопае многостранните усилия по регулиране на иранския ядрен проблем и израелско-палестинския конфликт, както и да доведе до по-нататъшна дестабилизация на Близкия изток и в Северна Африка. Удар в Сирия може да извади от равновесие цялата система на международното право", написа Путин в статията.

Водещи

Най-четени