Асандж към САЩ: Спрете "лова на вещици" 19.08 | 19:07

Основателят на WikiLeaks с първа поява от два месеца – от балкона на еквадорското посолство

От Диана Цветкова

Джулиан Асандж призова САЩ да прекратят "лова на вещици", насочен срещу WikiLeaks.

Основателят на сайта, който взриви обществото с публикуването на редица секретни документи на американските служби и военни, направи първата си публична поява за двата месеца, откакто потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Той говори пред привържениците си в продължение на 10-ина минути от балкон на сградата на дипломатическата мисия, защото ако напусне територията ѝ рискува да бъде задържан и екстрадиран в Швеция.

41-годишният австралиец призова САЩ да спрат "войната си срещу информаторите", както и да освободят редник Брадли Манинг, сочен за човекът, давал секретни военни документи на скандалния сайт.

"САЩ трябва да обещаят, че няма да преследват нашите служители и сътрудници. Трябва да обещаят пред света, че няма да преследват журналисти, които осветляват скритите престъпления на могъщите", заяви Асандж, цитиран от BBC.

По думите му, докато WikiLeaks е застрашен, "са застрашени и свободата на изразяване и здравето на обществата ни".

Според Джулиан Асандж САЩ са изправени пред избор между потвърждаването на "революционните ценности, на които са основани" или "да завлекат всички нас в един опасен и репресивен свят, в който журналистите замлъкват пред страха от преследване, а гражданите трябва да шептят в тъмното".

Основателят на WikiLeaks благодари на президента на Еквадор Рафаел Кореа за това, че е проявил "кураж" да му даде политическо убежище.

Подкрепата, която Еквадор даде на австралиеца разгневи Великобритания, САЩ и Швеция. Асандж трябва да бъде екстрадиран от Лондон в Стокхолм, където го очаква процес за сексуално посегателство.

Основателят на WikiLeaks отхвърля обвиненията и твърди, че зад процесът стоят Съединените щати. Днес той не уточни дали би се предал на властите в Швеция.

Водещи

Най-четени