Асандж на свобода под гаранция и с електронна гривна 14.12 | 18:49

Адвокатът на правителството на Швеция ще обжалва днешното решение на съда в Уестминстър

От Елена Коцева

Британски съд освободи под гаранция основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който бе арестуван с европейска заповед въз основа на обвинения в Швеция за сексуални престъпления, съобщиха световните агенции.

Съдията Хауард Ридъл постанови Асандж да бъде освободен при строги.

Условията са да носи електронна гривна за установяване на местонахождението му, да живее на определен адрес в Лондон, да спазва полицейски час и да внесе 240 хиляди лири (282 хиляди евро) гаранция, посочва Франс прес.

 

Адвокатът на австралиеца - видният правист по дела за човешки права и екстрадиции Джофри Робъртсън, заяви днес, че голям брой изтъкнати личности по света са предложили общо около 200 хиляди лири (315 хиляди долара), с които да бъде платена паричната гаранция.

 

Срещу 39-годишния австралиец Джулиан Асандж по-рано тази година бяха подадени жалби от две шведски гражданки, доброволни сътруднички на "Уикилийкс". Те го обвиняват в неправомерно поведение по време на сексуален контакт с тях, докато Асандж е пребивавал в Швеция.

Шведската прокуратура настоява за екстрадирането на австралиеца в Швеция. Самият Асандж се предаде доброволно на Скотланд ярд, отрича обвиненията и се бори в съда против екстрадицията си.

 

Адвокатът на правителството на Швеция Гема Линдфийлд заяви, че ще обжалва днешното решение на съда в Уестминстър.

Сайтът Wikileaks продължава да публикува секретни документи на американските дипломати още от лятото на тази година, с което и предизвика гнева на редица дипломати и държавни ръководители.

Асандж счита обвиненията срещу себе си за политически мотивирани, въпреки че шведските власти настояват, че обвиненията в сексуален тормоз нямат нищо общо с политиката. 

 

 

Водещи

Най-четени