Аушфиц – спомен, държан в плен и днес 26.01 | 15:01

Грозната студена война принася в жертва дори и миналото

От Филипа Тодева

Едноетажни дървени бараки – символи на смъртта. Ужасяващи призрачни здания, в които хиляди евреи губят живота си. Сред пленниците има цигани, поляци, хомосексуални, жени и деца. Това е историята на Освиенцим, историята на газовите камери и крематориумите. История, която новото разделение на света, държи в плен и днес. Европа доживя нови интерпретации за случилото се в този лагер на смъртта.

"Концентрационният лагер Аушвиц е освободен от Червената армия. Убеден съм, че за Русия този ден е от голямо значение". Това заяви пред BILD германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю.

В ефира на полското радио полският външен министър Гжегош Схетина каза, че концлагерът е бил освободен от украинците, тъй като операцията е била извършена от Първи украински фронт. Схетина е категоричен, че украински войници са освобождавали затворниците, когато са били отворени вратите на лагера.

Според Щайнмайер 27 януари за Германия е ден на срам и позор. "Германия признава своята историческа отговорност за престъпленията на Холокоста и нацистите срещу милиони хора в Полша, страните от бившия Съветски съюз и други", каза той.

Утре (27 януари) в музейния комплекс в Освиенцим ще има церемония в памет на жертвите. А техният брой надвишава 1,5 милиона души. Остава обаче въпросът дали тяхната трагедия трябва да бъде вкарвана в политическия контекст на новата студена война. Или Западът и Изтокът трябва да си припомнят урока от нея...

Водещи

Най-четени