Баретите в Афганистан освободиха отвлечена австралийка 29.08 | 18:37

Жената била държана в плена от талибаните през последните 4 месеца

От iNews.bg

Специалните афганистански части са спасили отвлечена австралийска хуманитарна работничка, похитена в източната част на страната. Кетрин Джейн Уилсън, на около 60 години, вече е в безопасност и се чувства добре, съобщи австралийският външен министър Джули Бишъп без да разкрива подробности. По-рано австралийският първи дипломат категорично беше заявила, че Австралия не дава откуп на похитители.

Главната афганистанска разузнавателна агенция каза, че Уилсън е била освободена при специална операция. Задържани са и няколко заподозрени за отвличането, предаде БГНЕС.

Австралийката Уилсън е известна хуманитарна служителка, която ръководеше НПО "Зардози”, която насърчава дейността на афганистанските занаятчии, които са основно жени. Неидентифицирани маскирани мъже я отвлякоха от Джалалабад, близо до границата с Пакистан, в края на април докато тя беше на посещение в града във връзка с местно женско мероприятие по ръчна бродерия.

След отвличането на Уилсън австралиец и американец бяха похитени в Кабул от нападатели с полицейски униформи. Двамата мъже са преподаватели в Американския университет в Афганистан. Те са били извлечени от колата им в началото на август.

Водещи

Най-четени