Барикади и танкове в центъра на Кайро 03.02 | 08:21

10 опозиционни партии приеха предложените от Мубарак преговори

От Елена Коцева

Стотици демонстранти с искане за оставката на президента на Египет Хосни Мубарака, остават на площад Тахрир, след кървави сблъсъци през изминалата нощ.

Площад Тахрир е основната арена на протестите от изминалата една седмица. Всеки ден там се събират стотици хиляди египтяни, които настояват за смяна на властта и курса на управление на страната.

През изминалото денонощие обаче напрежението се повиши, тъй като в Кайро се сблъскаха групи на опозицията и привърженици на президента Мубарак.

Според информация на различни агенции загиналите са между 2 и  6 души, а ранените са повече от 600.

Съобщения имаше и за стрелби, както и за пожари, предизвикани от запалвания с бензин.

САЩ призоваха всички свои граждани да напуснат незабавно страната, тъй като няма гаранции за тяхната сигурност. Ако до този момент международната общност наблюдаваше зорко случващото се в Египет, то от вчера безпокойството в тона на дипломатите започна да нараства.

Над 10 опозиционни партии в Египет приеха предложението на властите да започнат диалог с тях, съобщи ИТАР-ТАСС.

На пресконференция лидерите на либералната партия "Нов уафд", лявата Национална прогресивна партия на единството "Тагаму", центристката партия "Ал Гад", насъристите, социалистите, зелените и други движения излязоха със съвместно изявление, с което приеха предложението на президента Хосни Мубарак да започнат преговори. Като представител на властите в тези разговори ще бъде новоназначеният вицепрезидент и бивш шеф на разузнаването Омар Сулейман.

Опозиционните движения поставиха като условие за започване на диалог парламентът да бъде разпуснат веднага щом приключи работа по промяната на конституцията.

Водещи

Най-четени