Мохамед ел Барадей с ултиматум към Мубарак 01.02 | 15:56

Един милион изпълни центъра на Кайро

От Елена Коцева

Множество изпълни и днес улиците на Кайро и Александрия. За 7-ми пореден ден опозицията протестира с искане за оставката на държавния глава Хосни Мубарак.

Лидерът на опозицията и бивш шеф на международната агенция за ядрена енергия Мохамед ел Барадей отново призова Мубарак да се оттегли от властта, за да се спре напрежението в страната и да се избегнат нови кръвопролития.

Барадей се завърна миналата седмица след дългогодишно доброволно изгнание във Виена и първите дни бе поставен под домашен арест.

Днес обаче той се появи на митинга на опозицията в центъра на столицата Кайро и бе по-категоричен от предишните дни, като постави ултиматум, че преговори с властта биха могли да се проведат едва след като Мубарак подаде оставка.

Диалогът би бил възможен едва след като бъдат удовлетворени исканията на народа. Главното от тях е Мубарак да си ходи”, каза Барадей, цитиран от БиБиСи. По думите му ако това стане всичко ще тръгне в правилна посока и ще могат да се избегнат още жертви.

Днес се провежда "Походът на милионите” – така беше именуван днешния протест. Според различни медии обаче, по улиците на Кайро има от 200 000 до 1 милион египтяни. 
Митинг се провежда и в Александрия. 

Преди това бе съобщено, че армията е затворила подстъпите и основните пътни артерии към столицата, за да спре придвижването на симпатизанти към града.

По неофициални данни за седмицата на протести в Кайро загиналите са повече от 300, а ранените - над 3 000. Реални цифри обаче не могат да бъдат получени, тъй като правителството на Мубарак налага ограничения на мобилните услуги, интернет достъпа, а официална информация от службите няма.

Независимо от въведения полицейски час много от демонстрантите прекарват нощта по улиците. Армията, въвела свои части в големите градове засега се въздържа от действия, но военните призова гражданите да бъдат мирни.

Въпреки стъпката на Хосни Мубарак да направи правителствени промени, напрежението в Египет не намалява.

Международната общественост засега се въздържа от преки коментари на случващото си, като Вашингтон и ЕС ограничиха позициите си до призиви за въздържаност от насилие и действия за реформи. 

Най-четени