Без Германия, Италия, Япония, Русия и Испания следващoто хилядолетие 31.08 | 07:55

В 83 държави по света жените няма да имат достатъчно дъщери, които да ги заменят

От Олга Андреева

ООН алармира, че в 83 държави и територии по света жените няма да имат достатъчно дъщери, които да заемат мястото им, освен ако не се увеличи раждаемостта им. 

При сегашните темпове на раждаемост Германия, Италия, Япония, Русия и Испания няма да доживеят следващото хилядолетие.

Много жени в по-богатите райони на Азия са обявили "сватбена стачка", предпочитайки самотния живот пред брачните окови, съобщава британското списание "Икономист", цитирано от БТА. Това обяснява защо раждаемостта им пада. Но Азия не е единствената.

В Хонконг например, ще се очаква да се раждат по 547 дъщери на 1000 жени. Ако не настъпят промени, тези 547 дъщери ще имат за наследнички 299 дъщери и т. н.

Така само след 25 поколения женското население на Хонконг ще се свие от сегашните 3,75 милиона само на една жена. Като се има предвид, че средната възраст, на която жените в Хонконг раждат е 31,4  години, територията може да очаква да остане с една единствена представителка на нежния пол през 2798 г.

По същата желязна логика Германия, Италия, Япония, Русия и Испания няма да доживеят следващото хилядолетие. Дори на Китай му остават само 1500 години, посочва "Икономист". 

Водещи

Най-четени