Без забрадки в малките класове в австройските училища 16.05 | 11:30

Новият закон е „сигнал срещу политическия ислям“, казват от партията, внесла предложението

От iNews.bg

Австрийските депутати одобриха закон, забраняващ носенето на забрадката в началните училища – мярка, предложена от управляващото дясно правителство, предаде БГНЕС. За да се избегнат обвиненията, че законът дискриминира мюсюлманите, текстът се отнася до всяко "идеологически или религиозно повлияно облекло, което е свързано с покриването на главата”. Въпреки това, представители на двете партии в управляващата коалиция, на дясноцентристката Народна партия и на крайнодясната Партия на свободата дадоха ясно да се разбере, че законът е насочен към ислямската забрадка.

Говорителят на Партията на свободата заяви, че законът е "сигнал срещу политическия ислям”, а депутатът от Народната партия Рудолф Ташнер каза, че мярката е необходима, за да освободят момичетата от "подчинение”.

Правителството твърди, че тюрбаните на сикхите и еврейската кипа, няма да бъдат засегнати. Официалната организация на мюсюлманската общност осъди предложенията като "безсрамен акт” и "отклоняваща тактика”.

Депутатите от опозицията почти всички гласуваха против мярката, като някои обвиниха правителството, че се фокусира върху спечелването на положителни заглавия в медиите, а не върху благосъстоянието на децата.

Правителството признава, че законът вероятно ще бъде оспорен в конституционния съд на Австрия, било то поради религиозна дискриминация, или защото подобно законодателство, засягащо училищата, обикновено се приема с мнозинство от две трети от депутатите.

Водещи

Най-четени