Близо 30% от сърбите упражниха своя вот 06.05 | 17:40

В Гърция пък проверяват изтичане на първите резултати на провеждащите се избори за парламент

От Кремена Бедерева

До 14 часа са гласували 32,1% от избирателите в Сърбия, съобщи онлайн изданието на белградския вестник "Блиц", цитиран от БТА. Според Центъра за свободни избори и демокрация най-висока е избирателната активност в централна Сърбия - 33,8%, съобщи сръбската медия Б92.

До 14 часа 31% от имащите право на глас във Войводина са пуснали своята бюлетина, докато в Белград този процент е бил 29,4. Гражданите на Сърбия гласуват за нов президент, парламент, местни органи на властта и парламент на Войводина.

В 7 часа местно време отвориха врати 8,5 хиляди избирателни секции. Право на глас имат почти 7 милиона души. За депутатски мандати ще се борят кандидати от десет партийни листи, а за поста на държавен глава - 12 души.

Основни претенденти за президентския пост са досегашният държавен глава и лидер на Демократическата партия Борис Тадич и главният му съперник Томислав Николич, който е начело на Сръбската прогресивна партия.

Същевременно в Гърция също има избори. Прокурор от Върховния съд в Гърция разпореди да бъдат проверени два блога, разпространили първите резултати на извършени от тях екзитпола по време на днешните парламентарни избори в страната, съобщават гръцките медии.

Изборният закон в Гърция забранява да бъдат огласявани резултатите от днешния вот пред затваряне на изборните урни. Гласуването в южната съседка приключва в 19.00 ч. Властите смятат, че конкретните блогове са продължили да публикуват данни от направените от тях допитвания в рамките на самия вот и преди да е приключило гласуването.

Медиите информират още, че първите прогнозни резултати от изборите ще бъдат оповестени непосредствено след затваряне на урните в 19.00 ч. и че това ще бъде направено от четирите водещи телевизии Мега, Антена-1, НЕТ и Алфа.

Водещи

Най-четени