Бунтовниците в Сирия обединяват сили 17.10 | 20:41

С общите си усилия опозицията се надява да сложи край на Асад

От Владислав Рашков

Опозиционните сили в Сирия са се съгласили да обединят действията си в опит да свалят от власт Башар Асад, предаде Reuters.

Чрез общите си действия бунтовниците се надяват да успеят да убедят поддръжниците си да им предоставят още боеприпаси.

"Споразумението беше постигнато, сега остава само да го подпишат. Казаха ни да се разберем и да се обединим, ако искаме да получим оръжия – така и направихме", се казва в комюнике на една бунтовническите групи. Според тях най-големите поддръжници на идеята са Турция и Катар.

Повечето бунтовници се бият под знамето на "Свободната сирийска армия", но в действителност част от тях се сражават независимо.

В новото обединение ще участват и лидерите на ССА - Риад ал-Асад и Мустафа Шейх. Последните са критикувани от бунтовниците за това, че оперират от Турция.

Гражданската война в Сирия, която започна в началото на 2011 г., доведе от смъртта на 30 хил. души, емиграцията на хиляди в съседни държави и милиони разпръснати из цяла Сирия.

Заради бежанската вълна и опасността конфликтът да залее целия Близък Изток, Турция призова Съвета за сигурност да предприеме военни действия срещу режима в Дамаск.

Водещи

Най-четени