Британската армия се намесва в кризата с мигрантите 31.07 | 14:26

Попречихме на Хитлер да стъпи в нашата страна. Защо слабите ни управници не успяват да спрат няколко хиляди изтощени мигранти, питат британските медии

От Беатрис Николoва

Кризата с мигрантите, които ежедневно щурмуват Ламанша става все по-мащабна. Английските таблоиди призоваха британската армия да се намеси в Кале и удвоиха критиките срещу Франция, обвинена в малодушие и безотговорност при опитите за решаване на кризата с мигрантите. 

"Пратете армията" е заглавие на първа страница на Daily Mail, посветил пет страници на"Катастрофата Кале". 

"Попречихме на Хитлер да стъпи в нашата страна. Защо слабите ни управници не успяват да спрат няколко хиляди изтощени мигранти?", пита всекидневникът на вътрешните страници. 

"Ето защо вината е на французите", е заглавието на друга статия във вестника, обвиняваща Франция в цинизъм.

Таблоидът е взел интервюта и от няколко бременни жени от района на Кент, които са много притеснени, че може да им се наложи да родят в линейките. На магистрала М20 се образуваха множество задръствания поради опитите на мигрантите да пресекат Ламанша по този път.

1545803

"Французите се държат също толкова зле, колкото и италианците", е крайната оценка на всекидневника.

Най-четеният британски всекидневник Sun също пести критики.

"Кокел има нужда от силова подкрепа", разбира се - британска, подчертава таблоидът.

"Анархията в Кале е инфектирана рана на лицето на Европа", според всекидневника.

"Франция не се справя. Полицаите й са объркани, а и те от всяко положение предпочитат да ни прехвърлят отговорността", добавя вестникът, който изпрати пици на шофьорите, блокирани на пътищата в Кент.

"Пратете армията, за да спре нашествието на мигрантите", пише и Daily Express, който подкрепи Найджъл Фарадж и еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). "Очевидно французите се провалиха в контрола на мародерстващите мигранти", пише изданието.

1545802

Daily Telegraph също призова за изпращане на войници във Франция.

"Проблемът Кале" не може да бъде решен в Кале, защото не е проблем на Кале. Това е само малка част от европейски проблем, или световен, който няма очевидно решение", пише кореспондентът на в. The Independent в Париж.

Великобритания "може да приеме всеки мигрант от джунглата на Кале, без да забележи. Това ще е само капка в морето. Кризата е другаде и не може да бъде решена от отделни правителства", смята в. Times.

Мигрантите ежедневно изправят на крака властите във Франция и Великобритания. През последната нощ близо 1000 мигранти направиха нов опит да влязат в Евротунела откъм Кале, за да се прехвърлят във Великобритания. 

Според властите 300 мигранти са били блокирани от полицията, а 800 са се струпали около френския вход на тунела. Те казват, че няма да се откажат от опитите да стигнат до Великобритания, защото "цяла Европа знае, че Англия е добра страна".

1545801

За блокирането на мигрантите в района бяха командировани допълнително 120 френски полицаи. 

Пред дни мигрант почина в опит да се качи в движение на един от товарните влакове на  Ламанша.

Друг имигрант - суданец, бе прегазен от камионпредишната нощ, а друг по-рано бе тежко ранен от токов удар в Париж.  

Около 3000 незаконни мигранти живеят близо до тунела под Ламанша в импровизиран лагер, известен като Джунглата.

Мерките за сигурност са значително подсилени, заявява ръководството на компанията оператор на тунела "Евротунел". По-рано тя поиска от Франция 9,7 милиарда евро като компенсация за щетите от неканени гости и за разходите по охрана, които прави самото дружество. 

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да депортира от кралството повечето нелегални мигранти.

 

Водещи

Най-четени