Британските милиони, предназначени за сирийските бежанци, са пропилели от ООН 03.11 | 13:57

Парите са отишли за административни разходи и персонал

От iNews.bg

Половината от парите на британските данъкоплатци, предназначени за сирийските бежанци, са пръснати за бюрокрацията на ООН, пише британският вестник The Daily Mail, цитирайки разследване на File Radio 4.

Вместо да осигурят храна, лекарства и подслон в лагери, голяма част от британските парични помощи отиват за администрацията и разходи за персонал. Великобритания е дарила над 1 милиард паунда, за да помогне на сирийците, бягащи от двойната заплаха - "Ислямска държава" и диктатурата на президента Башар Асад.

Карайки даренията на другите европейски страни да изглеждат нищожни, тези средства са най-големият отговор на Великобритания към криза в историята.

Около 600 милиона паунда са предадени на три органа на ООН - Световната продоволствена програма, детския фонд Уницеф и Агенцията за бежанците на ООН. Но голяма част от парите, не са отчетени. Шокиращо е, че ООН е превела 7 милиона паунда за своята пресслужба.

"Изглежда изключително големи суми са били източени за бюрокрация и административни разходи", заявява Андрю Росиндел, член на комисията по външните работи.

"Ако разследването на File Radio 4, ние трябва да разберем с чие позволение се е случило това", допълва експертът.

Говорител на департамента за международно развитие също се обяви за прозрачност на изразходваните помощи.

"Ние сме фокусирани върху това да получаваме помощ, когато е необходимо, но това трябва да се случва прозрачно, ефективно и отговорно. Всичко останало единствено подвежда обществото", категоричен е експертът.

Около 12 милиона души са избягали сирийската гражданска война и вчера стана ясно, че само през изминалия месец рекордните 218,000 мигранти прекосили Средиземно море, за да стигнем до Европа.

За сравнение толкова мигранти влязоха в Европа през цялата 2014 година.


 

Водещи

Най-четени