Британците искат нов референдум за Брекзит 18.07 | 17:40

Всеки трети гражданин на Острова вече е готов да гласува отново за членството в ЕС

От iNews.bg

Поредната интересна ситуация около Брекзит. Идеята за провеждането на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС набира популярност сред британците. Близо 1/3 от гражданите са готови отново да се произнесат по този въпрос, сочат данните от социологическо проучване на ICM по искане на вестник "Гардиън", предаде БГНЕС.

Според анкетата, в която са интервюирани 2 000 души в цялата страна, проведена в периода 14-16 юли, 32% от запитаните подкрепят идеята за втори референдум. Това е с 6 процентни пункта повече в сравнение с предходното подобно проучване, проведено през януари тази година.

В този случай, 46% продължават да смятат, че Великобритания трябва да прекрати членството си в ЕС, независимо от резултатите от преговорите между Лондон и Брюксел. През януари застъпниците на тази теза бяха със 7 процентни пункта повече. 11% от анкетираните или един пункт по-малко, смятат, че решението трябва да се вземе от парламента.

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС се проведе на 23 юни миналата година. Противниците на европейската интеграция тогава бяха 51.9%. На 29 март британският премиер Тереза Мей официално стартира процедурата за излизане от блока. Очаква се "разводът” да бъде факт през март 2019 г.

Водещи

Най-четени