Британците не искат в ЕС. Над половината подкрепиха Brexit 24.06 | 09:07

Отделните нации в обединеното кралство обаче са на различно мнение

От iNews.bg

Великобритания напуска Евросъюза. Поне това е желанието на гражданите на Обединеното кралство. Според данните на BBC News, SkyNews и ITV 90% от бюлетините вече са преброени. На фона на това противниците на еврочленството имат малка преднина, но све пак 52% от гласувалите подкрепят Brexit, а останалите 48 на сто са за оставането в Общността, предаде "Интерфакс”. Данните обаче все още се водят предварителни и за официалните ще трябва да се изчака.

Според данни на ТАСС избирателната активност вчера е била 72.1%. Което означава, че до урните са отишли близо 33.53 млн. британци с право на глас. Според наличните към момента данни над 16.7 млн. от преброените вече бюлетини са пуснати в подкрепа на Brexit.

Резултатите от референдума обаче нямат задължителен характер и държавата не е длъжна юридически да се съобрази с мнението на гражданите. Съдбата на Великобротания в крайна сметка е в ръцете на правителството, което ще каже последната си дума дали страната остава в ЕС или излиза от него.  

Отделните нации в Обединеното кралство обаче гласуват по различен начин. Хората в Северна Ирландия и Шотландия подкрепят членството в ЕС. В същото време гражданите на Англия и Уелс се обявяват против.

Водещи