Британците тръгват към урните на предсрочни избори 08.06 | 09:20

Тереза Мей трудно ще състави сама нов кабинет, сочат прогнозите

От iNews.bg

Днес във Великобритания се провеждат предсрочни избори за парламент. До тях се стигна, след като през април премиерът Тереза Мей реши да свика предсрочен вот. Причината, според думите й тогава, беше, че страната се нуждае от стабилно правителство предвид започващите преговори за напускане на Евросъюза. Освен това краят на мандата на сегашния британски кабинет се пада през 2020 г., която се очертава ключова за Брекзит, припомня БНТ.

Победата на настоящия министър-председател изглежда сигурна, но това не се отнася и до получаването на достатъчен брой депутати за еднолично съставяне на правителство. Очаква се нейната Консервативна партия да получи 44% от гласовете. Втори според, социолозите, ще се наредят лейбъристите на Джереми Корбин с 34%.

Резултатите от проучване на общественото мнение, излезли в понеделник, показваха, че партията на Мей ще спечели предстоящите парламентарни избори. Но не и с достатъчния брой гласове, за да сформира ново правителство сама. Според резултатите от анкетата Консервативната партия ще получи 305 мандата в новия британски парламент. Което е с 21 по-малко от необходимите 326 за парламентарно мнозинство.

Опозиционната в момента Лейбъристка партия обаче също няма да събере достатъчно депутати, за да състави сама правителство. Анкетата сочи, че тя вероятно ще получи 268 мандата.

Първите прогнозни резултати се очакват късно довечера. Това ще стане след затварянето на урните, което ще се случи в 22:00 ч.

Водещи

Най-четени