Брюксел разследва за корупция бившия шеф на Европарламента 23.02 | 17:54

Ще се отърве ли Меркел от конкурента си за канцлер Мартин Шулц, заподозрян от ОЛАФ в длъжностни измами?

От iNews.bg

Мартин Шулц – основният съперник на германския канцлер Ангела Меркел за поста й на предстоящите парламентарни избори в Германия през септември, може да бъде разследван за препоръчване на съмнителни бонуси и назначения, докато е бил председател на Европейския парламент. Това съобщи днес Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитирана от ДПА.

Твърдения, че 61-годишният Шулц е извършил такива нередности, се появиха в някои медии. Разследващите в ОЛАФ проучват дали са налице "достатъчно подозрения за измама, корупция или каквато и да било незаконна дейност, в ущърб на финансовите интереси на ЕС, за да има службата основания да възбуди дело", каза говорителка на службата пред ДПА.

Извършваната в момента първоначална преценка ще определи дали трябва да започне разследване. От ОЛАФ обаче подчертават, че тази преценка не означава, че съответните лица са виновни за закононарушение.

Списание "Шпигел" писа, че докато е бил начело на Европейския парламент, Шулц е настоявал за преференциални условия за своя довереник Маркус Енгелс. Според германския седмичник през октомври 2015 г. тогавашният председател на ЕП е помогнал на други свои сътрудници да получат "изгодни предимства". Европейският парламент вече заяви, че не вярва Мартин Шулц да е нарушил закона.

Социалдемократът Шулц беше председател на ЕП от 2012 г. до края на януари, когато обяви, че ще се яви на изборите в Германия като съперник на консерваторката Меркел.  

Водещи

Най-четени