България влезе в световните медии с оставката на Борисов 20.02 | 11:30

Много българи са недоволни, в най-бедната страна в ЕС, подчертават те

От Диана Цветкова

Предстоящата оставка на кабинета "Борисов" очаквано намери отзвук в световните медии.

Всички водещи информационни агенции отразяват като причина за напускането на премиера Бойко Борисов масовите протести срещу високите цени на тока и монополите. Изключение прави информационната агенция Bloomberg, която описва протестите като антиправителствени.

"Българското правителство подаде оставка след общонационалните протести срещу високите сметки за тока, присъединявайки се към дългия списък от Европейски администрации, паднали заради строгите икономии", съобщава Reuters.

Много българи са недоволни от енергийните монополи, ниския жизнен стандарт и корупцията в най-бедната страна в Европейския съюз, допълва агенцията.

BBC се спира подробно на вчерашните протести, като съобщава, че 25 души са отведени в болница, след като протестиращите се сблъскаха с полицията. Медията цитира думите на премиера: "Няма да участвам в правителство, при което полицията бие хората". Все още не е ясно дали ще има парламентарни избори през юли, или не, като на този етап те ще бъдат изтеглени, съобщава още BBC.

Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС стига по-далеч, като дори съобщава по кое време Борисов ще бъде готов с депозирането на оставката си.

"Официалните документи за оставката на правителството ще бъдат оформени към 12 часа", пише агенцията, която също припомня протестите в страната, но посочва, че те са срещу високите цени на комуналните услуги.

"Премиерът опита да свали напрежението отстранявайки финансовия министър, наказвайки ЕРП-тата и обещавайки да намали цената на тока, но масите останаха незадоволени и продължиха с протестите", съобщава арабския канал Al Jazeera.

Водещи

Най-четени