Режимът на Кадафи предложи примирие на бунтовниците 21.08 | 16:20

Бунтовниците предприеха офанзива към столицата Триполи, но по-късно отстъпиха

От Деляна Петкова

Режимът на Муамар Кадафи в Либия предложи днес примирие на бунтовниците, които предприеха офанзива към столицата Триполи, и поиска от НАТО да прекрати бомбардировките в страната, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на правителството Муса Ибрахим.

При победа на опозицията привържениците на Кадафи са заплашени от масова разправа, предупреди Ибрахим, допълва БТА. Той съобщи за случаи на убийства и изнасилвания в превзети от бойците на опозицията населени пунктове на пътя между Бенгази и Триполи.

Либийските бунтовници са се приближили към западните покрайнини на Триполи, но след това са отстъпили, съобщи кореспондентка на британската телевизия Sky News, която е заедно с тях, предаде още ИТАР-ТАСС.

Съставеният от противниците на Кадафи Преходен национален съвет (ПНС) обяви снощи, че започва решително настъпление към столицата.

Катарската сателитна телевизия Ал Джазира съобщи, че силите на режима са дали от началото на офанзивата 31 жертви. 42 войници на Кадафи били пленени.

По-рано днес пък стана ясно, че Тунис призна Преходния съвет за лигитимен представител на Либия. Франция и Италия първи от международната общност признаха правото на съвета да представлява страната.

В съвместно изявление, публикувано в края на юни, България и Хърватия също признаха опозицията за представител на Либия. "

Нашата подкрепа произлиза от разбирането, че НПС е способен да ръководи процеса на изграждане на демократична и единна Либия, основаваща се на върховенство на закона и придържаща се към най-високите международни стандарти за защита на човешките права", се казва в съобщението на двете страни.

Водещи

Най-четени