В Германия е арестуван алжирец, който миналата седмица е говорил за предстоящи атаки в Париж 16.11 | 17:09

За момента се смята, че белгиец е предполагаемият организатор на терористичната атака

От iNews.bg

В събота властите в Германия са арестували алжирски мигрант, който в началото на миналата седмица е говорил за предстоящи атаки в Париж, предаде AFP.

"Миналата седмица, в неделя или понеделник, той е заявил на други бежанци, че четири дни по-късно бомба или бомби ще бъдат взривени в Париж", заявил е говорителят на прокуратурата в германския град Арнсберг.

Прокуратурата проверява дали 29-годишният задържан наистина е виновен за "неразкриване на престъпление" и е знаел за атаките, които бяха извършени в петък вечерта във френската столица, или е говорил наслуки, за да привлече внимание.
За момента се смята, че белгиец
е предполагаемият организатор на терористичната атака в Париж.

Според данните от следствието организатор вероятно е Абделхамид Абаауд. Именно с него са се свързвали терористите, посочва медията.

Абаауд живеел в същия район, където и един от членовете на групата, свирила в "Батаклан".

Абделхамид Абаауд не за първи път попада в полезрението на полицията. През януари името му е сред организаторите на редица нападения на територията на Белгия. Тогава телефонът му е прихванат на територията на Гърция.

Според RTL Абаауд е известен с екзекутиране на заложници, държани от "Ислямска държава". Освен това се предполага, че той е вербувал в редиците на организацията и 13-годишния си брат.

Разследването на атентата в Париж се насочи именно към Белгия, която според полицията е служила като база на терористите.

Според френските власти сред предполагаемите извършители на атентата са трима братя французи. Първият е умрял при нападението на булевард "Волтер", вторият е задържан, а третият все още се издирва.

Водещи

Най-четени