В Минск задържаха руснак, тръгнал към редиците на „Ислямска държава“ в Сирия 26.07 | 21:48

До дни той ще бъде екстрадиран в родината си, това не е първи такъв случай в Беларус

От iNews.bg

Руски гражданин, който се е опитвал да се присъедини към редиците на "Ислямска държава" и да замине да се бие в Сирия е бил задържан днес в беларуската столица Минск. Метната милиция го е арестувала на летището, когато се е опитвал да се качи на самолет за Истанбул. От където след това е трябвало да продължи пътя си за Сирия. Плановете му обаче са били осуетени след съвместна работа на службите на Русия и Беларус.

"Сигналът до нашите оперативни работници, че боец, свързан с "Ислямска държава", е трябвало да излети от Минск за Турция, е подаден от руските колеги. По време на операцията стана ясно и че въпросният 27-годишен жител на Москва вече е преминал през обучение в лагер на терористичната организация", разказва служител на беларуското МВР пред местната телевизия "Беларус 1".

В близките дни ще бъде приключена процедурата по екстрадирането на задържания в Русия. Към момента в Минск вече са пристигнали документите, доказващи принадлежността на арестувания към забранената организация "Ислямска държава", отбелязват още от беларуското МВР.

Представителят на ведомството допълва, че това не е първият подобен случай, предаде ТАСС. Той обяснява, че руските граждани, присъединили се към терористичната организация, изпитват сериозни затруднения да излетят от руско летище. Поради тази причина пристигат в Минск, за да използват редовния полет до Истанбул, след което да продължат към Сирия.

Водещи

Най-четени