В Полша и Гърция също са хапвали конско месо 28.02 | 10:04

Месото е било обявено за говеждо, но пробите показват друго

От Елена Кирилова

Конско месо, обявено за говеждо, е намерено в продукцията на три месопреработвателни предприятия в Полша, съобщава ИТАР-ТАСС.

Данните са от Главната ветеринарна инспекция в страната. Анализите са направени сред вземане на проби от месокомбинати в Мазовецкото, Лодското и Варминско-Мазурското воеводство.

По думите на главния ветеринарен лекар в страната все още се проверява произходът на месото. Във връзка с това той не пожела да обяви кои са предприятията, въпреки това съмненията му са, че месото е доставено от холандски и полски производители.

Междувременно шведската верига магазини IKEA в Полша изтегли замразените кюфтенца, които предлага. Причината е, че има подозрения, че и те съдържат необявени добавки.

В Гърция също са открити две положителни проби на конско месо в замразено говеждо. Месото е внесено от Румъния, съобщава БТА.

По данни на Службата за контрол на храните ЕФЕТ пробите са взети от продукти, намиращи се в магазинната мрежа. Във връзка с това е иззет повече от тон от месото. В документите на 1064 кг замразено месо пише, че то е говеждо, но ДНК тестовете показват, че то съдържа и конско.

Гръцката служба за контрол на храните е категорична, че контролът ще продължи и ще бъдат изследвани още месни продукти, внасяни в Гърция.

Проблемите с конското месо започнаха още в края на януари в Европа. Тогава беше открито, че в някои продукти от говеждо месо в супермаркети в страни от Европейския съюз, съдържат  конско месо.

Към момента от Европейската комисия твърди, че в скандала са замесени 22 от 27-те страни от ЕС. Въпреки случващото се, правителствата на въпросните държави са категорични, че изтеглената продукция не е опасна за здравето.

Някои специалисти отбелязват, че месото все пак може да съдържа противовъзпалителния препарат фенилбутазон (бутадион), който се използва за лечение на коне. Той обаче може да е опасен за човека и е забранен в редица страни.

Водещи

Най-четени