В Русия осъдиха гей активист за "хомосексуална пропаганда" 04.05 | 17:47

Николай Алексеев е глобен с 5 хил. рубли (170 долара)

От Андриян Георгиев

Виден руски активист за правата на хомосексуалистите беше осъден днес (4 май) за разпространение на "гей пропаганда" сред непълнолетни. Това е първата подобна присъда в модерната история на Русия, съобщава AP.

Осъденият Николай Алексеев заяви, че градският съд в Санкт Петербург му е наложил глоба от 5 хил. рубли (170 долара) за нарушаване на закона, който беше приет от местния парламент на втория по големина руски град през февруари и който предизвика много спорове сред обществеността.

Алексеев се закани да обжалва решението на съда.

Активистите за правата на гейовете твърдят, че това законодателство би могло да бъде използвано за забрана на публичните демонстрации на хомосексуални хора.

Алексеев за кратко беше задържан миналия месец, след като демонстрира пред кметството на Санкт Петербург с плакат, на който беше написано "хомосексуалността не е извращение".

Николай Алексеев посочи, че съдията не е представил мотивите за решението си и че те щели да бъдат налични през следващата седмица.

В Русия хомосексуалността беше декриминализирана през 1993 г., но настроенията срещу хомосексуалните остават силни.

Алексеев и други гей активисти отправиха молба към властите в Москва да разрешат организирането на гей парад, но им бе отказано. Дългогодишният кмет на Москва Юрий Лужков описва гей парадите като "сатанински". Неговият наследник Сергей Собянин пък обяви, че не одобрявал събиранията на гейовете, защото те биха могли да засегнат религиозните възгледи и вярвания на много руснаци.

Алексеев посочи, че ще стигне до руския Конституционен съд, а след това и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, ако по-горната съдебна инстанция в Санкт Петербург потвърди днешното съдебно решение.

В очевиден опит да следват почина на властите в Санкт Петербург, в Държавната дума (националния руски парламент) в края на март беше внесен законопроект, който предвижда глоби в размер на 500 хил. рубли (17 хил. долара) за същата "простъпка".

Критиците на този закон посочват, че властите дори няма да има нужда да обясняват решението си да забраняват всякакви публични прояви на гейовете.

Водещи

Най-четени