В Сирия нямало гражданска война, а борба с тероризма 09.11 | 18:04

Това смята президентът на страната Башар Асад

От Владислав Рашков

В ексклузивно интервю за Russia Today президентът Башар Асад сподели, че това, което се случва в Сирия не е гражданска война, ами борба с тероризма.

Асад използва случая да обвини Реджеп Ердоган в имперски амбиции, напомнящи на султаните от Османската империя.

Сирийският президент каза също, че Западът винаги е използвал изкупителни жертви, за да прокара интересите си. Той даде примери с комунизма, с исляма, със Садам Хюсейн и обвини, че сега се опитват да сторят същото с него.

Докато информационните агенции по света твърдят, че конфликтът се води между силите на Асад и опозиционни бунтовнически групи, президентът твърди, че страната му е залята от терористични клетки, спонсорирани от други сили.

"Моят враг е тероризмът и нестабилността в Сирия", каза Асад.

На въпрос как си обяснява подкрепата на Турция към бунтовниците Асад отговори, че отговорността е изцяло на турското правителство и че турският и сирийският народ имат много общо.

"Ердоган иска Мюсюлманското братство да завземе властта навсякъде, включително и в Сирия, така че да може да разпростре влиянието си и да гарантира бъдещето си. Другата вероятност е да си мисли, че е новият султан на Османската империя и че може да управлява територия, която някога е част от империята. Дълбоко в себи си той вярва, че е халиф", каза Асад.

Междувременно над 11 000 сирийци избягаха в Турция през последните 24 часа, съобщи Reuters. Големият наплив от бежанци е предизвикал сблъсъци по границата.

Засега Турция приютяваше 120 хил. сирийски граждани.

Днес опозиционните групи в Сирия трябва да вземат решение за обединяване на силите си срещи сирийския президент.

Вчера Асад заяи, че Сирия е неговата родина и че ще умре в нея.

Интервюто можете да гледате тук.

Водещи