В крайна сметка големите държави ще решат разпределението на бежанските квоти 15.09 | 12:00

Решението ще бъде прието в Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, при което големите държави имат най-много гласове

От Галина Александрова

Решението за бежанските квоти в ЕС ще бъде прието в Европейския съвет (ръководителите на страните членки) с квалифицирано мнозинство, при което големите държави имат най-много гласове. Това съобщи в Брюксел европейски дипломатически източник, цитиран от РИА "Новости ".

"Очевидно решението ще бъде одобрено с квалифицирано мнозинство", казва източникът.

В понеделник вътрешните министри ЕС постигнала съгласие на извънредна среща за разпределението из страните членки на 34 000 от общо 40-хилядите бежанци, които се намират в Италия и Гърция.

Те обаче не се разбраха за квотите по разпределението на още 120 000 бежанци, за които настоява Еврокомисията. Окончателното решение ще трябва да вземе Съветът на ЕС по вътрешните работи, който ще заседава по въпроса на 8 октомври.

Междувременно АФП съобщи, че Германия е поискала чрез фондовете на ЕС за помощ да се оказват натиск на държавите членки за приемането на квотите за разпределение на 120 000 бежанци.

"Ситуацията на преговорите е такава, че нищо не се случва в страните, които отказват квотите. Ние трябва да говорим за начините за оказване на натиск върху тези страни. Те често са страни, които получават много големи суми от структурните фондове на ЕС", заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер пред ZDF.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "предполага, че трябва да се разгледа възможността тези страни да получават по-малко от фондовете на ЕС, което аз подкрепям изцяло”, заяви министърът, пише  БГНЕС. 

В същото време, докато на върха в ЕС продължават да мислят как да се разпределят бежанците, потоци имигранти продължават да заливат Унгария. Унгарските служителите на реда са задържали рекорден брой имигранти, опитващи се незаконно да преминат границата - повече от 9300 хиляди души, съобщи полицията.

Това е станало въпреки новите мерки за охрана на границата, които влязоха в сила още преди полунощ, когато трябваше да бъдат задействани поред първоначалния вариант.

"За незаконно пресичане на границата са задържани 9380 души," се казва в изявление. Тази цихфра чупирекорда от прединя ден, когато влязлите в Унгария бяха 5 809 души.

Полицията е започнала дело срещу пет лица "за фалшификация", а други 13 са задържани по подозрение за незаконно транспортиране на хора.

В Унгария от полунощ влезе в сила пакет от промени, приети от парламента на 4 септември за затягане на законодателството в областта на миграцията и граничния защита. Промените включват участието на армията в защита на държавните граници, съдебно преследване на тези, които незаконно преминават границата, както и ускорена процедура за предоставяне на убежище, информира ТАСС.

Водещи

Най-четени