ВР май ще се размине с компенсациите за екокатастрофата 01.03 | 16:17

Близо 80% от исковете не са оформени както трябва

От Елена Коцева

ВР може и да се отърве от голяма част от компенсациите, които трябва да плати на пострадалите при нефтения разлив в Мексиканския залив миналата година.

Юристът Кен Фейнберг, който участва като независим експрет в процеса, потвърждава, че много от исканията няма да бъда удовлетворени, тъй като исковете не са оформени по необходимия начин.

Фейнберг оценява като проблемни близо 80% от жалбите, при положение, че се очаква на разглеждане да минат около 130 000, пише Lenta.ru.

Ако предвиждането му се сбъдне, това означава, че общият обем на компенсациите, които ще плати ВР няма да надвиши сумата от 20 милиарда долара.

Така всъщност компанията не би имала проблем, тъй като предварително предвидената сума в специален фонд е точно толкова.

До този момент Кен Фейнберг не веднъж е бил подлаган на критика, заради съмнения за липсата на безпристрастност, а представители от щатите, най-силно засегнати от екологичната криза – Флорида, Мисисипи, Алабама и Луизиана – вече поискаха той да се оттегли.

Както посочва The Guardian, през август 2010 година Фейнбург предаде 168 000 иска на обща стойност от 36 милиарда долара от управлявания от него фонд.

Аварията на нефтената платформа в Мексиканския залив стана през април 2010 година, като причини смъртта на 11 души.

След това допълнително, заради изтичането на нефт, в продължение на повече от месец, бе предизвикана невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. 

Водещи

Най-четени