BP: Компенсациите, които плащаме, са прекомерни 09.07 | 13:26

Нефтената компания обаче няма да оспорва щетите в Мексиканския залив

От Елена Коцева

Нефтената компания British Petroleum (BP) излезе с изявление, в което определя като прекомерни компенсациите, които трябва да плати след нефтения разлив от миналата година в Мексиканския залив.

BP заявява и намерението си частично да намали компенсациите за граждани и организации, които пострадаха от най-тежката екокатастрофа в тази част на света.

Компанията посочва, че много от негативните последствия вече са преодолени, но текущите изплащания са прекомерни.

В момента вече риболовът в Мексиканския залив е разрешен, а също така показателите на туристическия бизнес показват подобрение, коментират от нефтената компания.

Документът, разпространен вчера от BP, е 29 страници и е предаден на фонда, който се разпорежда с 20 млрд. долара, отделени от BP за изплащане на компенсациите. В него компанията също така критикува работата на фонда, тъй като според нея той изплаща повече компенсации от тези, които са определени по законов ред.

BP уверява, че няма намерение да оспорва още нанесените щети при изтичането на нефт от платформата, тъй като той е установен и законово документиран. Компанията обаче заявява, че "няма намерение безотговорно да удовлетворява искания за потенциални щети”.

От фонда не коментираха документа на BP, но увериха, че той ще бъде разгледан.

Екологичната катастрофа в Мексиканския залив стана след взрив на нефтена платформа на оператора BP. След взрива, при който загинаха 11 работници, в продължение на три месеца нефт се изливаше безпрепятствено в океана, въпреки различните опити тръбата за извличане да бъде запушена.

Равносметката беше: замърсени води, замърсено крайбрежие, умрели риби и птици.

Разследването на властите на САЩ обвини компанията BP и заяви, че ще я държи отговорна за всички последствия. По мнението на разследващите нефтената компания е икономисвала средства за сметка на сигурността на процеса на добива на нефт.

Водещи

Най-четени