Варуфакис се върна в политиката, но на европейска сцена 09.02 | 17:20

Бившият финансов министър на Гърция ще се бори за запазването на ЕС и демократизация на институциите му

От Кристиан Костурков

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис се върна на политическата сцена. Това обаче не става в родната му страна, а плановете му са да работи на общоевропейско ниво. За целта днес в Берлин той обяви създаването на общоевропейското си движение Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25 – "Движение за демокрацията в Европа 2025”). Основните цели, по които ще работи проекта на Варуфакис, са запазването на целостта на Европейския съюз на фона на бежанската криза и демократизацията на европейските институции, обяснява той.

"Лидерите на държавите в ЕС претърпяха тотален крах по отношение на урегулирането на ситуацията с бежанците. Единственото изключение евентуално може да бъде Ангела Меркел”, казва Варуфакис, предаде ТАСС. Бившият гръцки финансов министър отбелязва, че издигането на огради стени и слагането на бодлива тел по границите реално показват липса на адекватна защита и единственото, което правят, е да намалят сигурността и да засилят проблема още повече. А това може да има и негативни последствия за самия Европейски съюз, предупреждава Варуфакис.”Дезинтеграцията в общността ще я доведе до колапс, съпоставим с последствията от случилото се на континента през 30-те години на ХХ в., когато в някои държави на власт идват нацистите”, казва още той.

За да се запази и развие европейският проект, трябва да се прекрати прилаганата в момента в ЕС "непрозрачна система на взимане на решения”, казва Варуфакис. И допълва, че точно това пречи на европейските граждани да осъществяват демократичен контрол върху дейността на държавните институции в собствените им страни.   

Водещи

Най-четени