Вашингтон готви тежък митнически удар върху стоки от ЕС 09.04 | 12:01

Това е ответна реакция срещу субсидиите за Airbus, казват американците

От iNews.bg

В понеделник вечерта Търговският представител на САЩ предложи списък от продукти, изнасяни от Европейския съюз, вариращи от големи пътнически самолети и части за тях до млечни продукти и вино, на които да бъдат наложени високи митнически тарифи в отговор на европейските субсидии за самолетостроителния конгломерат "Еърбъс" (Airbus), съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Американското търговско представителство обяви, че чрез тази стъпка ще бъде стартиран процес за ответни мерки спрямо оценените на над 11 млрд. долара щети в резултат на субсидиите в рамките на ЕС за самолетостроителния гигант "Еърбъс", за които Световната търговска организация (СТО) установи, че причиняват "неблагоприятни последици" за Съединените щати.

Европейският съюз и Съединените щати водят спорове повече от десетилетие за взаимни претенции, свързани с незаконната държавна помощ за самолетните гиганти "Боинг" и "Еърбъс", чрез заведени паралелни дела в СТО. И двете спорещи страни са засечени да плащат милиарди долари под формата на субсидии, за да получат предимство в глобалния самолетостроителен бизнес. САЩ твърдят, че европейските субсидии са несправедливи по отношение на американския самолетостроителен гигант "Боинг".

"Този случай е в процес на съдебни спорове от 14 години, като времето за действие наближава", заяви в понеделник търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

Решението на Търговския представител бележи ескалация на напрежението с ЕС, като Съединените щати се стремят да удрят с високи митнически тарифи редица продукти от Европейския съюз. От своя страна ЕС остави по-голямата част от субсидиите си непроменени и дори започна да предоставя допълнителни помощи, се посочва в изявлението на Търговското представителство на САЩ.

"Крайната ни цел е да постигнем споразумение с ЕС за прекратяване на всички субсидии за големи пътнически самолети, които са в противоречие с правилата на СТО. Когато ЕС прекрати тези вредни субсидии, допълнителните американски мита, наложени в отговор на тях, могат да бъдат премахнати", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

През миналата година Световната търговска организация заяви, че ще направи оценка на молбата на САЩ да въведе санкции за европейски продукти за милиарди долари в отговор на решение, че ЕС е предоставял незаконните субсидии на гигантския консорциум "Еърбъс". Съединените щати оцениха тези субсидии на търговска стойност от 11,2 млрд. долара, въпреки че ЕС оспори тази оценка.

Търговският представител на САЩ също така заяви, че ще обяви окончателния списък на продуктите, след като арбитърът в лицето на СТО оцени отправените претенции. Резултатът се очаква това лято, се посочва в официалното изявление. Списъкът на европейските стоки, които биха могли да бъдат обложени с високи тарифи, включва редица авиационни части, пътнически хеликоптери и мотоциклети, но също така и дълъг списък с храни, напитки и облекло, включително много вина и сирена.

Това сякаш е сигнал за предстояща търговска война между САЩ и ЕС, като редица икономисти и анализатори се опасяваха от реализирането на подобен сценарий, след като Съединените щати приключат успешно преговорите с Китай и лидерите на двете страни Доналд Тръмп и Си Цзинпин постигнат официално търговско споразумение.

Важно е да се отбележи, че подготвените от Търговското представителство на САЩ висок митнически тарифи върху редица стоки на ЕС на този етап не включват европейските автомобили.

Водещи

Най-четени