Великобритания пред скандал за измами с цената на петрола 15.05 | 11:37

Възможно е потребителите да са лъгани повече от десетилетие

От Елена Кирилова

Шофьорите може да са платили хиляди паунди за бензин през последното десетилетие, твърди Daily Telegraph, позовавайки се на новопоявилата се информация, че цените на петрола във Великобритания може да са манипулирани.

Депутатите и енергийните експерти на Острова заявиха, че е възможно наистина да е платено твърде много. Изказванията се появиха след проверките на две големи петролни компании. 

Компаниите са заподозрени в манипулиране цената на петрола от 2002 г. насам. Опасенията са, че водачите вероятно са лъгани повече от десетилетие.  

През това време цените на бензина са скочили с повече от 80%.

Европейските следователи, които са започнали работа по случая, твърдят, че предполагаемото манипулиране на цената може да има значително влияние върху цената на петрола, както и върху тази на горивото за потребителите.

Робърт Халфън от компанията Harlow, Която от години прави проучвания на петролния пазар, твърди, че цените са повлияли негативно на семействата в цяла Великобритания.

Той призова властите да започнат веднага разследване и петролните компании, които са извършили нарушения, да покажат реална отговорност към случващото се.

Според европейските служители няколко фирми са могли съвместно да определят и да манипулират както цената на петрола, така и на зелените биогорива. Това е могло да се случи, ако петролните компании са предоставили лъжлива информация до Platts. Това е главната агенция, която прави събира и отчита цените на пазара.

Във връзка с това от Европейската комисия заявиха, че, ако бъде установено подобно поведение, то може да се стигне до нарушаване на европейските антитръстови правила, които забраняват картелите и ограничителните търговски практики. Забранена е и злоупотребата с господстващото положение на пазара.

Водещи

Най-четени