Великобритания ще позволи на имигрантите да шамаросват децата си? 10.06 | 14:03

Съдия от Върховния във Великобритания заяви, че трябва да се уважават културните ценности на различните общности

От Беатрис Николoва

Известна съдийка предизвика възмущението на цяла Великобритания, като се обяви "За" пошляпването на деца в семейства на имигранти. Съдията от върховния съд Джъстис Парафили, каза, че законите трябва да правят отстъпки в зависимост от "културния контекст" на отделните случаи на насилие поне в първите години, когато имигрантите живеят на Острова.

Изявлението идва само седмица, след като върховният съд на Острова гледа дело срещу баща, който ударил 7-годишния си син с колан, семейството са индийски имигранти.

Парафили призна, че бащата е насилник, защото собствената му съпруга разказала пред съда, че се е опитал да я удуши и често й посягал. След инцидента 7-годишното момче било буквално ужасено.

"Не вярвам да е имало перманентен тормоз над детето, както и психически такъв. В случая става дума за прецедент от страна на бащата към сина. Насилие мъжът упражнява предимно върху съпругата си, но аз разглеждах дело за тормоз над детето.", заяви съдийката, като добави, че според нея наказанието за този мъж и британец, който би ударил детето си трябва да се различават.

1517488

"В рамките на много общности да удариш шамар на детето си, защото е непослушно, не е нещо странно, но тук буди интереса на организациите в защита на децата", обяснява Парафили.

Говорител на британската агенция за закрила на детето осъди остро изказването на съдийката .

"Децата трябва да бъдат защитени, независимо към коя културна общност принадлежат. Останалото за извинения на насилниците. Всяко дете заслужава спокойна среда, без насилие и съдът трябва да гарантира това", заяви говорителят.

Водещи

Най-четени