Вече и официално: Вебер е кандидатът на ЕНП за поста на Юнкер 08.11 | 15:31

Близо 80% от делегатите в Хелзинки гласуваха в негова подкрепа

От iNews.bg

Делегатите от Европейската народна партия (ЕНП) избраха германския евродепутат Манфред Вебер да ги поведе в европейските избори през май. На конференцията на партията в Хелзинки Вебер е спечелил подкрепата на 79,2% от делегатите, с лесна победа срещу 20% за бившия финландски премиер Александър Стуб, предаде БГНЕС.

Ако ЕНП остане най-голямата група в Европейския парламент след изборите през май, Вебер ще бъде в силна позиция да претендира за поста на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока. Някои проучвания обаче предвиждат, че под натиска на популистите и от ляво, и от дясно, ЕНП може да загуби короната си.

Вебер, който ръководи парламентарната група на ЕНП в парламента, се представя като умерен, способен да преодолява разделения в една група на фона на европейската миграционна криза.

Председателят на комисията – пост, който се заема от кандидат на ЕНП от 2004 г. насам - е голямата награда в надпреварата за високопоставени и високоплатени постове, която ще последва изборите за ЕС на 26 май следващата година.

Съблазнителни са също и позициите на председател на Европейския съвет - който представлява националните правителства – на Европейския парламент, на Европейската централна банка и за нов ръководител на външната политика на блока. 

Водещи