Взривиха бомба пред дома на гръцки прокурор 20.07 | 17:43

Юристът водил дело срещу известния анархист Панайотис Властос

От Гергана Златкова

Бомба избухна днес пред дома на прокурор в центъра на гръцкия град Лариса, съобщиха радио Атина и ИТАР-ТАСС.

Бомбата е избухнала пред входа на пететажна сграда, в която живее прокурор, водил делото за опита за бягство през февруари на известния анархист Панайотис Властос от затвора в град Трикала, съобщи гръцкият телевизионен канал "Мега", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Няма пострадали при взрива, уточнява агенцията.

Според информация на радио Атина прокурорът не е бил в дома си при експлозията.

По данни от полицията неизвестни лица са заложили на входа на сградата взривно устройство, чиято мощност е равносилна на пет килограма тротил.

От силния взрив се е образувал кратер, счупени са прозорци и са се появили пукнатини по сградата, посочва ИТАР-ТАСС.

Картината около района на експлозията била като след бомбардировка.

Пострадали са витрини на близките магазини и автомобили. Сериозни щети са нанесени и на много апартаменти, съобщава радио Атина.

Във връзка с инцидента е задържан 39-годишен мъж, който се сторил подозрителен на полицията, тъй като не можел да обяснизащо се намира в района.

Властос, който е член на гръцката анархистка групировка "Заговор на ядрата на огъня", бе осъден за отвличането на корабния магнат Периклис Панагопулос през 2009 г.

74-годишният Панагопулос бе отвлечен на 12 януари 2009 г., а осем дни по-късно бе освободен невредим, след като семейството му заплати откуп в размер на 30 милиона евро, писаха тогава гръцки вестници.

Други членове на същата организация са поемали отговорност за няколко престъпления, в това число за изпращане на колети бомби в няколко посолства на различни държави в Атина.

Водещи

Най-четени