Взривът и разливът в Мексиканския залив могат да се повторят 06.01 | 08:23

Доклад на държавната разследваща комисия предупреждава

От Елена Коцева

Поредица от рисковани решения, целящи спестяване на време и пари, са причинили петролния разлив в Мексиканския залив.

И това може да се случи отново, ако не се направят значителни реформи, предупреди комисия, назначена от американския президент Барак Обама, за да разследва обстоятелствата около безпрецедентната екокатастрофа в САЩ, пише БиБиСи. 

"Бритиш петролиъм", "Халибъртън" и "Трансоушън" поотделно са вземали решения с цел икономии, които са увеличили значително риска от взрив, като този, който потопи петролната платформа "Дийпуотър хорайзън" и доведе до изливането на огромно количество суров нефт в залива.

"Ако компаниите бяха взели под внимание рисковете, катастрофата можеше да бъде предотвратена", категорична е в доклада си комисията.

iNews припомня, на 11 април 2010 година при взрив на платформата на ВР в Мексиканския залив загината 11 души, а след това това в продължение на месеци компанията се опитваше да спре изтичането на нефт в морските води. Биологичната среда бе изключително силно засегната, като американските власти обявиха е бедствено положение за щатите, които се намират в залива.

Според доклада основната причина за петролния разлив е лошото управление на компаниите. Ръководствата им вземали решения, без да отчитат рисковете, отбелязва комисията и в 48 страници няколко пъти предупреждава , че подобна авария може да се повтори.

Водещи

Най-четени