Виктор Янукович проговори за Крим 02.04 | 19:00

Сваленият украински президент нарече референдумът „трагедия“

От Мая Александрова

Сваленият украински президент Виктор Янукович проговори за Крим. Той даде интервю за руската телевизия НТВ.

Янукович нарече разделянето на полуострова от Украйна "болка и трагедия", с които е трудно да се примири. По думите му той не би позволил това да се случи, ако е бил на власт.

"Каквото и да се случва в Крим – заслугата е на сегашните управници на Украйна. Това е заради тяхното радикално отношение към руския език, по отношение на тези области, които са обитавани от руско говорящи. Опитвайки се да им бъде диктувано как да живеят, това доведе до протестите на тези хора, живеещи в тези райони. Тази форма на протест се превърна в референдум", коментира Янукович.

Той заяви, че се надява да убеди руския президент Владимир Путин да обсъди условията, при които Крим може да се присъедини отново към Украйна.

Президентът също така потвърди, че обжалва пред Владимир Путин използването на руските въоръжени сили, за да защити гражданите на Украйна. Това, според Янукович, имало основателна причина.
"Аз не го направих по случайност, тъй като станах обект на атака на бандитите. Всъщност, в цялата страна започнаха да се разпространяват въоръжени банди", каза Янукович.

Бившият президент призна, че не е искал да предприеме решителни действия срещу протестиращите в Киев.

"Ще ви кажа, сърце не ми даваше да сторя това. Моят принцип е, че никоя власт не струва и капка пролята кръв, винаги съм изповядвал това", каза Янукович, който изтъкна, че никога не е давал заповед да се стреля срещу демонстранти.

Той коментира предстоящите президентски избори, насрочени за 25 май.

"Ние трябва да видим при какви условия настоящите управници дойдоха на власт. По отношение на законност нямаше законност и конституционност. Следователно, легитимността на изборите остава големият въпрос. Мисля, че това няма да е от полза за държавата, няма да бъде от полза и на хората", каза Янукович.

Въпреки всички последните събития в страната му, сваленият президент призна, че все още иска да се върне в Украйна.

Междувременно ЕС забрани на европейските превозвачи да летят до Крим и по-специално до Севастопол и Симферопол. Забрана е наложена и на транзитните полети през тези градове. Причината е, че въздушното пространство на полуострова не се контролира от украинските авиодиспечери, съобщи европейската авиационна служба Евроконтрол.

По-рано днес и НАТО направи своята крачка. Алиансът прекъсва всички цивилни и военни връзки с Русия заради анексирането на Крим. Също така Северноатлантическият алианс планира да изпрати военни инспектори в Украйна.

Водещи

Най-четени