Военните влязоха в Кайро 28.01 | 18:18

Четвърти ден протестиращи настояват за оставката на Хосни Мубарак

От Елена Коцева

Полицията и военните влязоха отново в ожесточени сблъсъци с демонстранти по улиците на Кайро.

Днес освен водни струи и сълзотворен газ, службите използваха и халосни патрони, за да разгонят протестиращите. Те от своя страна отговарят с камъни. Име пострадали и от двете стани, съобщава БиБиСи.

Освен в столицата Кайро масови протести се състояха и в Александрия и Суец, други два големи града в страната.

До днес властите се надяваха да могат да регулират напрежението и без помощта на военните, но по обяд в столицата влязоха и военни подразделения. Други наблюдатели обаче посочват, че изчакването от страна на официалните власти може да означава и точно обратното – тактически ход, така че да се нанесе решителен удар именно когато демонстрантите са най-много.

Правителството на Египет заявява, че е открито за диалог, но предупреждават, че ще предприемат решителни мерки, ако уличното насилие не се прекрати.

Египетски демонстранти подпалиха централата на управляващата Националнодемократическа партия в Кайро, съобщи Ройтерс.

Президентът Мубарак обяви полицейски час в столицата, Суец и Александрия, който ще важи от 6 ч. вечерта до 7 ч. сутринта.

Хиляди демонстранти вече четвърти ден протестират с искането за оставката на президента Хосни Мубарак и правителството. Равносметката за тези дни е 7 загинали и повече от 1000 арестувани. 

Според съобщения на АП под домашен арест се намира и лауреата на Нобелова награда и бивш шеф на международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадей, който вчера се завърна в родината си след дългогодишно доброволно изгнаничество. Барадей каза, че е готов да оглави временно правителство, но призова демонстрантите да се въздържат от насилие. Той, като виден опозиционер, призова Мубарак да подаде оставката си.

От тази сутрин в Египет е откъснат от света, като се спрени интернет  и мобилните комуникации. Преди това бе съобщено, че през нощта са арестувани няколко от видните опозиционни лидери.

Тази вечер президентът трябва да направи телевизионно обръщение към нацията, в което се очаква да обяви промени в състава на правителството.  

Водещи