Египет се готви за нови протести 29.01 | 09:57

Президентът Мубарак изпрати правителството в оставка

От Елена Коцева

Големите градове в Египет – Кайро, Александрия и Суец - се готвят за нови протести след няколко часово затишие.

Едновременно с това днес президентът на Египет Хосни Мубарак ще обяви състава на новото правителство след като вчера в обръщение към нацията той уволни досегашното.

В обръщението си Мубарак обеща да проведе и политически, икономически и социални реформи.

Това бе първата поява на президента от началото на протестите – безпрецедентни за държавата и всъщност първите масови протести от близо 30 години насам.

Междувременно през нощта бе съобщено, че жертвите се увеличават – само през последното денонощие убитите са над 25, като този път по-ожесточени са били сблъсъците в Александрия и Суец. Данните обаче за жертвите и ранените не са официално потвърдени, тъй като Египет продължава да бъде откъснат от света.

Хосни Мубарак обаче в обръщението си ясно показа, че няма никакво намерение да удовлетвори протестиращите и да подава оставка и да сдава властта, след като е бил повече от четвърт век на власт.

Вчера демонстрантите запалиха щабквартирата на управляващата Национална демократическа партия. Пристигнаха съобщения, че в някои градове протестиращите са превзели и полицейски участъци и са успели да се доберат до оръжие.

В страната има случаи на мародерство и въпреки обявения полицейски час, през нощта имаше много хора по улиците. 

Водещи