Все още не е локализиран източникът на заразата с ешерихия коли 01.06 | 10:36

Тестовете на краставици в Хамбург не са показали наличие на опасния щам O104

От Ивайло Ачев

Пробите от краставици, които са били взети в Хамбург от Германската агенция по безопасност на храните, не са потвърдили наличието на серотип (щам) O104 на ешерихия коли (E. coli) – бактерията, която предизвика истинска паника в Европа и над една дузина смъртни случаи през последната седмица, съобщават от Европейската комисия.

В тестваните краставица са открити коли бактерии, но не и от опасния щам. Продължават обаче изследванията на други зеленчуци и плодове.

Краставиците бяха считани за един от възможните източници на заразата, но засега потвърждение няма. Считаше се още, че заразата е дошла от произведени в Испания краставици, като днес (01.06.11) трябва да излязат окончателните резултати от изследванията край Алмерия и Малага.

От ЕК съобщиха още, че заразата е приоритет за тях. Осъществява се координация с германските власти, за да бъде открит източникът на проблема.

До момента в Германия има 1169 случаи на заразени с ешерихия коли, от които 373 са развили HUS (хемолитично-уреничен синдром). В Швеция е имало 41 случая, от които 15 са с HUS, в Дания случаите са 14, 6 от които с HUS, в Холандия седем души са се разболяли, от които трима с HUS, във Франция има шест случая, във Великобритания са три, но два от тях с HUS, в Австрия са два, а в Испания – един.

 

Esherichia coli (Ешерихия коли) е нормален обитател на чревния тракт, но някои щамове причиняват заболявания напр. колиентерити, ентероколити засягане на тънко и дебело черво, възпаление на бъбреците, белите дробове и др.

Водещи

Най-четени