Проверяват за краставици и домати, заразени с коли бактерии 27.05 | 11:44

В Германия разследват зараза с коли бактерии, тръгнала от испански био краставици

От Миглена Иванова

Проверки на пресни зеленчуци с произход Европейския съюз – домати, краставици и салата, ще прави Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от агенцията.

Причината за проверките е информацията за зарезени с бактерии зеленчуци на пазара в Германия.

Към момента по системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи не е постъпила нотификация към страните – членки за вземане на специални мерки, посочват от агенцията.

Още вчера стана ясно, че здравните власти в Германия са засекли на пазара заразени с E. coli испански био краставици. От вчера (26 май 2011 г.) германските магазини връщат испанска стока, предаде ДПА.

Заразата досега е причинила смъртта на петима души. За по-малко от 24 часа са регистрирани повече от 60 пациенти с инфекция, с което заразените с бактерията германци станаха над 200. Повечето от случаите са в района на Хамбург, където са се продавали заразените краставици. Има и десет случая на заразени в Дания, три – във Великобритания, и един – в Холандия.

В официалното съобщение на ЕК обаче е записано за два смъртни случая в германия. Европейските власти препоръчват на всички, които скоро са били в Германия, да следят за симптоми на заболяването, които са стомашно неразположение.

В момента германските власти наблюдават краставици, произведени в испанските провинции Алмерия и Малага. Под наблюдение е и продукция с произход Холандия, а местни производители отново надигнаха глас за по-строг контрол на вноса.

Германските власти призовават всички посетители на страната, особено на района около Хамбург, да следят за тревожни симптоми и да потърсят лекарска помощ при съмнение за заразяване с коли бактерии.

Водещи

Най-четени