Във Венецуела пак ще трябва да пестят тока 14.06 | 09:26

Търговски центрове и фабрики ще намаляват месечната употребявана електроенергия с 10%

От Нели Минчева

Правителството във Венецуела наложи в понеделник ограничения при потреблението на електричество след множество спирания на тока в страната през почивните дни, предава АФП.

Търговските центрове, фабриките, частните компании и някои жилищни имоти с голямо потребление на енергия ще трябва да намалят месечната употребявана електроенергия с 10%, обясняват вицепрезидентът на богата на петрол държава Елиас Хауа и енергийният министър Али Родригес.

Заводите за преработка на въглеводородни продукти са изключени от този план, за да се предотвратят нарушения в областта на петролното производство.

По думите на Хауа мерките целят адекватно и рационално използване на електрическата енергия, за да се постигне по-сигурно снабдяване с нея.

През миналата година във Венецуела имаше тежка енергийна криза заради голямата суша в страната и прахосничеството на енергия, според правителството. Опозицията и независими експерти обаче подчертаха, че липсват инвестиции в национализирания през 2007 г. сектор.

Ограничения в използването на ток имаше и преди няколко месеца в продължение на доста време.

През изминалия уикенд пет големи региона в северозападната част на Венецуела изтърпяха няколко спирания на електрозахранването. В началото на май без ток пък останаха общо десет щата в страната.

Водещи

Най-четени