Във Фукушима проверяват равнището на радиацията в училищата 05.04 | 07:20

В радиус над 30 км от атомната електроцентрала опасност от радиоактивност не би трябвало да има

От Кремена Бедерева

Властите в японската префектура Фукушима започнаха проверка на равнището на радиация във всички училища и детски заведения, предаде Би Би Си.

В близките два дни ще бъдат проверени около 1500 училища и детски градини.

Властите подчертават, че в радиус над 30 км от атомната електроцентрала опасност от радиоактивно заразяване не би трябвало да има.

iNews припомня, че на 2 април (петък) е открито изтичане на радиоактивна вода в морето край авариралата японска ядрена централа "Фукушима 1”, съобщиха световните агенции.

Замърсяването стана от пропукало се бетонно съоръжение при втори реактор на централата. 

"Токио електрик пауър” (TEPCO) съобщи, че измерената радиация в съоръжението е 1000 милисиверта на час. 

Японската агенция за ядрена безопасност потвърди параметрите на теча и съобщи, че компанията се готви да налее бетон в съоръжението, за да спре теча.

Серия от аварии станаха в рамките на АЕЦ Фукушима-1” след земетресението и последвалото цунами от 11 март тази година. 

В резултат на стихията работата на централата спря, а охлаждането на реакторите отказа. Именно втори реактор бе най-силно увреден, но серия от взривове се случиха във всички реактори от 1 до 4. 

В продължение на две седмици японските спасители и инженери работят по овладяване на ситуацията, която обаче остава непредсказуема. Правителството официално призна, че няма ясни параметри на случващото се в централата. 

Изтичане на радиация бе засечено още преди две седмици, като нивото на замърсяване превишава нормите над 3 000 пъти. Изтичането в морето на радиация може да се обясни и с това, че за охлаждане на реакторите бе използвана морска вода, която се изливаше с хеликоптери върху централата.

Водещи

Най-четени