Възможно е да изключат животоподдържащите системи на Мандела 04.07 | 19:16

По-рано съпругата му Граса Махел заяви, че Мандела вече не изпитва страдания

От Елица Елефтерова

Семейството на Нелсън Мандела планира да изключи животоподдържащите му системи. Това показва съдебен документ от 26 юни, цитиран от AFP. Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела е в "постоянно вегетативно състояние", пише в документа.

"Лекарите посъветваха семейство Мандела да изключи машината, която го поддържа изкуствено жив и семейство Мандела обмисля този вариант”, се посочва още в документа, внесен миналата седмица от семейството в съда в Мтхатха във връзка с делото за пренасянето на гробовете на децата на героя в борбата с апартейда, информира bTV.

По-рано съпругата му Граса Махел заяви, че Мандела вече не изпитва страдания след 25 дни в болница. Искът, който завършва с изречението "те изчакват да погребат своя баща и дядо", е внесен в съда на 27 юни, четвъртък, а съдебното заседание е започнало на следващия ден.

Южноафриканското президентство съобщи в нощта на 26 юни, че президентът Джейкъб Зума е анулирал посещение в Мозамбик, което предизвика опасения за най-лошото.

На следващия ден от президентството съобщиха, че състоянието му се е подобрило, а оттогава то се определя като "критично, но стабилно". 
За момента президентството не е коментирало съдържанието на документа.

Водещи

Най-четени