Външно призовава българите в Йемен да се приберат 24.02 | 18:52

Обстановката в Република Йемен продължава да е нестабилна

От Елена Коцева

Министерството на външните работи призовава българите да напуснат Йемен, съобщи дирекция "Информация и комуникация" при  МВнР.

Обстановката в Република Йемен продължава да е нестабилна и предвид на произтичащите от това рискове МВнР призовава българските граждани да напуснат страната, като използват  граждански полети или търговски кораби.

МВнР препоръчва на желаещите да напуснат Йемен да уведомят  посолството на България в Сана и да информират за планираното от тях напускане на страната.

По данни на МВнР десет български граждани пребивават  постоянно в столицата Сана и още около 50 души - в различни места в провинцията.

Контакти с българското посолство в Йемен могат да се установят:    

на адрес - Area "Asr", 4 th Str., Residence No5, Sana'a,  Yemen;

централа: - + 967 1 208469, + 967 1  208469; Факс: + 967 1 207924;

e-mail: bgemb_yem@y.net.ye.

Все още турският кораб "Искендерун” не е отплавал от пристанището в Бенгази. До момента са се регистрирали 50 български граждани, но точният им брой ще бъде установен едва след като корабът отплува.

Очаква се корабът да отплава от Бенгази тази вечер и след планирано 30-часово плаване да акостира в Турция. Пристанището, на което ще пристигне, ще бъде допълнително уточнено. 

МВнР е в постоянен контакт с турските партньори, от които ще получим обобщена информация след отплаването на "Искендерун” от Бенгази, уверяват от ведомството.

Евакуацията от размирния Близък изток продължава, след като вчера с два полета се завърнаха над 100 български граждани. Общият брой на българите в Либия беше най-малко 500. 

Водещи

Най-четени