Гаф на висш американски дипломат прати ЕС на майната си 07.02 | 13:50

Нюланд се е извинила за коментарите

От Петя Бързилска

В интернет пространството изтече телефонен разговор, в който висш щатски дипломат се изказва цветущо относно Европейския съюз. Гласът наподобява този на помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която използва нецензурни думи по отношение на ЕС в разговор с посланика на САЩ в Украйна.

От САЩ обявиха, че Нюланд се е извинила за направените коментари, предаде ВВС.

Изтеклият разговор между нея и посланик Джефри Пост се появи в платформата YouTube в четвъртък (6 февруари). Видеото с дължина 4 минути и 10 секунди е озаглавено "Марионетките на Майдан" и съдържа руски субтитри на целия разговор.

В един момент женският глас споменава ООН. Тя изразява одобрението си от факта, че организацията ще помогне за уреждането на нещата в Киев, след което вметва обидния коментар "fuck EU" ("майната на ЕС") по адрес на Европейския съюз.

Двамата висши служители дискутират и шансовете на тримата основни опозиционни лидери в страната – Витали Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок.

Според жената от разговора евентуалното присъствие на бившия световен шампион по бокс Кличко в правителството "не е добра идея". Тя допълва: "Мисля, че Яц (Арсений Яценюк) е човекът с икономически опит."

Властите в САЩ отказаха да потвърдят или да отрекат автентичността на записа, но говорителката на Държавния департамент Джен Псаки заяви: "Не съм казала, че записът не е автентичен."

Тя допълни, че Нюланд е "била в контакт с колегите си от ЕС и се е извинила за коментарите".

Записът и още какво отговориха от Брюксел може да видите в Econ.bg.

Водещи

Най-четени