Гейовете скараха и Венеция със Санкт Петербург 29.01 | 16:53

Причината - отношението, което руските власти имат към хомосексуалните

От Елена Коцева

Градският съвет на Венеция единодушно одобри резолюция да се преустанови действието на споразумението за сътрудничество със Санкт Петербург.

Причина за това е отношението, което властите на руския град имат към хомосексуалните и приетият от тях закон, с който се забранява пропагандата на хомосексуалните отношения и се предвиждат наказания за това.

Според авторите на резолюцията във Венеция с този жест те отговарят и се противопоставят на нарушаването на правата на сексуалното малцинство както в Санкт Петербург, така и в цяла Русия.

По мнението на един от градските съветници, комисията по култура във венецианския градски съвет трябва твърдо и категорично да осъди всички процеси, които в момента се случват в Русия. Градският съвет на Венеция не може да игнорира това, които се случва в държавните учреждения в Санкт Петербург и затова се предлага сътрудничеството с руския град да се замрази.

От Санкт Петербург отрекоха да са получавали официално документ за прекратяване на побратимяването с Венеция. Такава беше и реакцията на руските власти, когато градският съвет на Милано гласува подобна резолюция в края на миналата година.

Споразумението между двата града е подписано през февруари 2006 година. Санкт Петербург е побратимен с десетки градове по света, тъй като е известен като руската културна столица.

Законът в Русия за забрана на пропагандата на хомосексуалните отношения в Русия беше приета на първо четене на федерално ниво, а Санкт Петербург беше един от първите градове, които гласуваха и приеха забраната в местния си парламент. 

Последваха го и други градове, сред които са Новосибирск, Архангелск и Калининград. Забраната се обосновава с аргумента, че "децата трябва да бъдат предпазени от агресивната пропаганда на хомосексуализма". 

При нарушаване на закона частните лица ги чака глоба в размер на 100 евро, а чиновниците и организациите ще трябва да плащат над 10 000 евро.

Водещи

Най-четени