Готвят лесно премахване на Бъсеску в Румъния 17.04 | 09:55

Инициират възможност за отстраняване на президента от 25% от гласоподавателите

От Филипа Тодева

Държавният глава на Румъния да може да бъде отстранен от поста по-лесно само с гласовете на 25% от електората по избирателни списъци.

Това предвижда иницииран от управляващите в Букурещ законопроект за изменения в закона за референдумите, предаде БТА, като се позовава на румънски медии.

В норматива е записано още намаляване на необходимият праг за валидност на даден референдум на 30% от участниците в допитването.

Така президентът, било то Траян Бъсеску или някой друг, ще може да бъде отстранен със съгласието само на 4,5 милиона гласоподаватели от общо 18,2 милиона души.

Законопроектът е подкрепен от кабинета на Виктор Понта. И през миналата година управляващият Социал-либерален съюз опита да премахне прага за валидност на референдума за отстраняването на Бъсеску, но промените бяха отхвърлени от Конституционния съд.

Опонентите на Бъсеску са категорични, че ако президентът започне да лансира фондацията "Народно движение" като бъдеща политическа партия, това може да послужи като мотив за отстраняването му.

Водещи

Най-четени